-0.5 C
București
luni, decembrie 23, 2024

Castelul Bran,
legendarul castel al lui Dracula

Încă din 1897, de când scriitorul irlandez Bram Stoker a scris romanul de ficțiune „Dracula”, castelul Bran din Transilvania a devenit un punct de atracție internațional, aprinzând imaginația pasionaților de vampiri și legende de groază. Într-un top al CNN, castelul Bran este în top 10 al castelelor medievale din toată lumea. Mai mult de 600.000 de turiști calcă pragul castelului în fiecare an în speranța că îl vor întâlni pe Dracula.

Castelul Bran, Bran, România

Din punct de vedere istoric, legenda lui Dracula nu este neapărat doar o legendă, aceasta inspirându-se din viața lui Vlad Țepeș, domn la Țării Românești, cunoscut în mod deosebit pentru folosirea unor metode brutale de pedeapsă. Astfel, cei condamnați puteau fi omorâți prin decapitare, fierbere într-un butoi, jupuirea pielii, strangulare, orbire, îngropare de vii și, poate cea mai cunoscută metodă, tragerea în țeapă. Acesta era supliciul favorit al domnitorului, de la care provine și porecla Țepeș, în timp de porecla Dracul provine din faptul că Vlad se trăgea din dinastia Drăculeștilor.

Însă povestea castelului Bran înseamnă mult mai mult decât legendele cu vampiri. Construit în jurul anilor 1400, castelul a aparținut pe rând unor regi ai Ungariei, Ludovic I de Anjou și ulterior Sigismund, care a fost aliatul lui Mircea cel Bătrân împotriva turcilor. Spre sfârșitul secolului al XV-lea, castelul aparține comitetului secuilor,apoi voievodatului Transilvaniei sub Iancu de Hunedoara. El este cel care l-a însărcinat pe Vlad Țepeș cu apărarea trecătorii spre Transilvania.

După Marea Unire de la 1918, castelul este dăruit Reginei Maria a României Mari, ca un simbol al recunoștinței pentru contribuția sa la înfăptuirea Marii Uniri. Aceasta a restaurat castelul și a urmat o perioadă de glorie pentru acesta, devenind reședința preferată a reginei. Aceasta a iubit atât de mult castelul încât și-a dorit ca inima sa sa fie îngropată în curtea castelului, ceea ce s-a și întâmplat pentru o scurtă perioadă de timp.

Castelul rămâne prin testament principesei Ileana, dar pentru ca familia regală este izgonită din țară în 1948, acesta devine proprietatea statului român condus de comuniști. Inima Reginei Maria este dezgropată și dusă în Arhivele Naționale, iar castelul devine muzeu până în 1987 când este restaurat. În prezent, Castelul Bran aparține urmașilor Principesei Ileana, Dominic de Habsburg, fiind primul muzeu privat din România.

PROGRAMUL DE VIZITARE 

Luni: 12 – 16
Marți–Duminică: 9 – 16
Ultima intrare: 16

TARIFE

BILETE STANDARD

Adulţi: 45Lei
Seniori (65+): 35Lei
Studenţi: 25Lei 
Elevi: 10Lei
Grupuri de copii organizate (>20 pax): 5 Lei

GRATUITĂŢI / TAXĂ REDUSĂ

Intrarea este liberă pentru persoanele cu dizabilităţi şi / sau instituţionalizate.
Copiii cu vârsta până la 7 ani împliniţi beneficiază de gratuitate.
Reducerea pentru seniori se acordă persoanelor peste 65 ani, în baza actului de identitate.
Studenţii şi elevii beneficiază de reducere în baza legitimaţiei de studii.

TAXA DE FILMARE / FOTOGRAFIERE

Taxa de filmare sau fotografiere in regim de amatori este inclusă in preţul biletului.
Filmările / şedinţele foto in regim profesional necesită semnarea unui contract.
Taxa este calculată în baza unor oferte personalizate.

EXTRAOPȚIUNI:

Expoziția Instrumente medievale de tortură: 10Lei
Tunelul Timpului: 20Lei

Biletele achiziționate la casele de bilete sunt valabile numai în ziua emiterii acestora.

Adresa: Str. General Traian Mosoiu 24 
507025 Bran – Romania

Latest news
Related news

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.