-0.5 C
București
luni, decembrie 23, 2024

Castelul Peleș, martor al istoriei și dezvoltării României

Castelul Peleș este considerat cea mai frumoasă și mai impunătoare clădire din România. Când a fost construit era cea mai modernă reședință regală din Europa, având electricitate, încălzire centralizată și lift interior. Castelul a fost construit la inițiativa primului rege al României, Carol I, lângă comuna Podul Neagului care ulterior construcției a primit numele Sinaia.

Castelul Peleș, România. Sursă foto: peleș.ro

Primele planuri de construcție a castelului Peleș au fost încredințate arhitectului austriac Wilhelm von Doderer. Inspirat de castelele renascentiste de pe Valea Loirei, dar și de clădirile din Viena, arhitectul a propus inițial trei proiecte arhitectonice, toate respinse de către Carol I. În loc, a fost angajat arhitectul german Johannes Schultz care se inspiră din arhitectura castelelor elvețiene și elaborează planurile finale ale castelului. Aprobate de Carol I, construcțiile încep în anul 1875, iar cheltuiala este susținută în exclusivitate din fondurile proprii ale lui Carol I, fără să afecteze veniturile Casei Regale. În 1883, Carol I a inaugurat ceea ce avea să devină cea mai frumoasă clădire din România, simbol al regalității și modernismului acelei epoci, apropiind România de Europa.

„Noi Carol de Hohenzollern, Domn al românilor, și Elisabeta de Wied, Doamna românilor, am poruncit ridicarea castelului Peleș ca să ne fie pe timp de vară, reședință sănătoasă și binecuvântată. Pentru aceasta am însărcinat pe arhitectul Wilhelm Doderer, profesor de arhitectură la Școala Politehnică din Viena, să lucreze planurile castelului și dependințelor, conducând construcția”

Carol I și regina Elisabeta. Sursa foto: Pinterest
Sursa foro: peles.ro

Castelul avea funcție de reședință de vară a Casei Regale, dar în scurt timp a devenit un spațiu cultural, politic și simbolic. Vasile Alecsandri organiza aici cenacluri literare, regina Elisabeta scria poeziile semnate Carmen Sylva și tot aici a avut loc cea mai importantă vizită politică, anume cea a împăratului Frantz Joseph în 1896.

La Peleș s-a născut, în 1893, viitorul rege Carol al II-lea, primul rege născut pe pământ românesc și primul botezat în religia ortodoxă, iar în 1921, la Foișor, se naște fiul acestuia, regele Mihai I. Castelul rămâne reședința familiei regale până în 1948, când este confiscat de comuniști. După doar câțiva ani, devine muzeu. (sursă info: montaniarzi.ro)

Caracteristicile arhitecturii exterioare ale Castelului Peleş sunt specifice stilului neorenaşterii germane: profiluri ascuţite, verticale zvelte, forme neregulate, fragmentarea compoziţiei faţadelor, asimetria corpurilor, abundenţa lemnului sculptat şi a elementelor decorative. Terasele castelului, în stilul neorenaşterii italiene, sunt împodobite cu statui, vase, coloane, fântâni, acestea contribuind la reuşita arhitecturii peisagistice a ansamblului. Castelul Peleş are şapte terase decorate cu statui din piatră, fântâni şi vase ornamentale din marmură de Carrara.

Ca şi la exterior, şi în interior se întâlnesc elemente ale neorenaşterii germane, dar există şi încăperi în diverse alte stiluri, reluări ale renaşterii italiene, engleze, barocului german, rococo-ului, stilului hispano-maur, turcesc etc. Edificiul a fost decorat de celebrii creatori, J. D. Heymann din Hamburg, August Bembe din Mainz şi Bernhard Ludwig din Viena. Castelul dispune de 160 de camere şi mai multe intrări şi scări interioare. Turnul central măsoară nu mai puţin de 66 de metri înălţime. Peleşul are şi o sală de teatru, cu o mică scenă şi 60 de locuri, plus loja regală.

Castelul Peleș. Sursă foto: peleș.ro

Castelul avea dotări foarte moderne pentru epoca în care a fost construit. De exemplu, plafonul de sticlă al holului de onoare este mobil, putând fi acţionat de un motor electric. Vitraliile Castelului Peleş au fost cumpărate şi montate între 1883 şi 1914, cele mai multe fiind aduse din Elveţia şi Germania, piese datând din secolele al XV-lea şi al XVII-lea. Datorită uzinei amplasate pe malul pârâului Peleş, castelul devine primul din Europa complet electrificat şi uimeşte, pentru acea perioada, cu lift interior, aspirator şi încălzire centrală încă din 1883.

Astăzi, Castelul Peleş este muzeu şi poate fi vizitat în proporţie de 35% din suprafaţa totală de 3.200 mp, 170 de camere şi peste 30 de băi. Camerele din circuitul turistic poartă denumiri sugestive cum ar fi: Sala Maură, Salonul Florentin, Sala Coloanelor şi Sala Armelor. Biblioteca regală îi atrage în special pe cei pasionaţi de cărţi rare, având coperţi din piele gravate cu litere de aur, dar şi datorită uşii secrete care se află în spatele unui raft cu cărţi. Se mai pot vizita în castelul Peleş: Sala de muzică, Sala de teatru – cu peste 60 de locuri şi loja regală. La etajul I se află Sala de Concerte, Apartamentul Imperial, Sala de Consilii, Cabinetul de lucru, Sufrageria şi Salonul turcesc. (sursa info acasalaromani.ro)

Latest news
Related news

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.